Lees hier de meest gestelde vragen betreffende LED technologie. Digitale Scoreborden. LED video Wall.

Dagelijks worden we gebeld over allerlei LED vragen. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende vragen die onze gesteld worden. Zit uw vraag er niet bij? Bel dan even met de ClubDisplay op 06-22314740
FAQ Digitale Scoreborden. LED video Wall.

Middels deze pagina willen wij u naast de omschrijving van het aangeboden product, meer inzicht verschaffen in het product LED videowall in het algemeen. Bijvoorbeeld, waar de waarde van een LED videowall vanaf hangt, maar ook hoe het proces er globaal uitziet, in het geval van de aankoop van een LED videowall.

Met betrekking tot allerlei technische aspecten en de elementen waar een LED videowall uit is opgebouwd, hebben wij een
“FAQ document” opgesteld.

Wat is een LED Videoscreen?

Een LED Videoscreen is eigenlijk een grote televisie maar dan op basis van LED technologie. Met behulp van een PC kunnen er allerlei soorten media op worden getoond. Voor het vertonen van DVD, TV en live beelden is ook een LED Videoprocessor benodigd. Er zijn doorgaans meerdere opties denkbaar, maar voor iedere situatie is er een ideale oplossing.

Zijn LED Videoscreens ook voor buitentoepassing?

Ja, de LED Videoscreens kunnen speciaal voor buitengebruik worden gebouwd.

Is een LED Videoscreen leesbaar in de volle zon?

Ja, wanneer de helderheid minimaal 6.000 Nits (Mcd) is, dan is dit goed zichtbaar in de zon.

Wat is het verschil tussen LED Videoscreens met een binnen- of buitentoepassing?

LED Videoscreens met een buitentoepassing hebben een hogere helderheid, een behuizing met een hogere beschermingsgraad
(IP gradatie) en doorgaans staan de lampjes (pixels) verder van elkaar af.

Wat is een pixel in een LED Videoscreen?

In een LED Videoscreen bestaat een pixel uit 3 lampjes: rood, groen en blauw (RGB). Met deze drie basiskleuren kan er full color beeld worden gemaakt. Er zijn LED Videoscreens met zichtbare losse lampjes (DIP) en er is een SMD techniek waarbij in een chip 3 minuscule lampjes zijn verwerkt.

Wat is het verschil tussen DIP en SMD?

DIP wordt al veel langer gebruikt en is duurzamer, robuuster en geeft meer licht. SMD geeft van dichtbij een mooier, egaler beeld en heeft een grotere kijkhoek. SMD wordt veelal Indoor gebruikt.

Wat betekent een modulair systeem?

Dit betekent dat een LED Videoscreen uit modules bestaat en op die manier tot verschillende groottes is op te bouwen.
Voorbeelden van afmetingen van modules zijn 48×48 cm, 96×96 cm 154×96 cm, etc. Wanneer de modules op de juiste wijze tegen elkaar aan worden geplaatst, zijn vanaf de zichtzijde geen naden te zien.

Wat is een Pixel Pitch?

Een Pixel Pitch betekent de afstand tussen de pixels (van hart tot hart) onderling. Wanneer de Pixel Pitch bijvoorbeeld 10 mm is, staan de pixels 10 mm uit elkaar. De Pixel Pitch wordt gekozen op basis van de ideale kijkafstand, juist gekozen zorgt dit voor de meest economische oplossing.

Wat is de ideale kijkafstand?

Hiervoor zijn ons inzien twee verschillende invalshoeken:

  • Met een Pixel Pitch van 10 mm zijn de lampjes vanaf circa 10 meter niet meer te onderscheiden en vormt het beeld één
    geheel, met een Pixel Pitch van 16 mm vanaf circa 16 meter, etc.
  • Een Europees font is te maken met 7 pixels hoogte. Met een Pixel Pitch 10mm houdt dit in dat de minimale letterhoogte
    7 cm is. Een letterhoogte van 7 cm is tot 35 meter leesbaar wat inhoudt dat het perfecte beeld pas gevormd wordt op 35 meter afstand.
Wat is een real pixel / virtual pixel?

Een LED Videoscreen met een Virtuele Pixel (of Dynamic Pixel) creëert op softwarematige wijze een dubbel aantal pixels. Dit komt omdat de LED’s van de werkelijke pixel dubbel worden gebruikt. In principe adviseren wij altijd een LED Videoscreen met een Real Pixel. Een Virtual/Dynamic Pixel zorgt namelijk voor diffuus beeld bij stilstaande beelden en teksten.

Wanneer door een aanbieder een Virtual Pixel wordt gebruikt, wordt niet altijd het werkelijke aantal pixels en de werkelijke Pixel Pitch weergegeven. Dit is zeer belangrijk, aangezien de waarde van een LED Videoscreen in sterke mate afhangt van dit aantal werkelijke pixels en het daaraan gekoppelde aantal LED lampjes.
Let u hier, bij een eventueel vergelijk, goed op.

rgb_Pitch

Wat betekent kalibratie?

Door middel van de juiste kalibratie kunt u de levensduur van het LED Videoscreen verlengen. Met software technieken kan iedere pixel afzonderlijk zo op elkaar worden afgestemd dat alle pixels gelijk zijn van kleur en helderheid.

Aansturing met een PC?

Aansturing van het LED Videoscreen kan middels een PC standaard via UTP bekabeling of TCP/IP.
De maximale afstand van de Player PC tot het LED Videoscreen mag 130 meter bedragen. Dit kan met speciale bekabeling
eventueel worden verlengd.

Aansturing draadloos?

De Player PC kan indien gewenst draadloos worden benaderd, bijvoorbeeld via het internet. Hiervoor is dan een data abonnement benodigd (bijvoorbeeld GPRS of UMTS), welke door u dient te worden afgesloten.

Welke software wordt gebruikt voor de bediening?

Bij het LED Videoscreen wordt standaard een software pakket meegeleverd. ClubDisplay levert het door ons zelf ontwikkelde pakket Z-channel mee. Z-channel biedt enorm veel mogelijkheden ten aanzien van design, indeling van beeld, programmering en aansturen via netwerk/internet.

Is er ook maatwerk mogelijk met software?

ClubDisplay is bouwer van LED Videoscreens én ontwikkelaar van software gericht op digitale beeldschermen. Onze software
pakketten zijn hierdoor zeer onderscheidend en speciaal ontworpen voor uw toepassing. Wanneer nodig, kunnen wij ook software op maat maken. Door ons arsenaal aan reeds aanwezige kennis kan dit doorgaans in kort tijdbestek.

Zijn er meerdere databronnen zoals TV en DVD mogelijk?

Ja, dat kan middels een speciale LED Videoprocessor. De input kan dan bestaan uit AV, S-Video, VGA, DVI of HDMI.

Service via voor- of achterkant?

ClubDisplay kan het LED Videoscreen speciaal op maat produceren of onze “standaard” units gebruiken om het LED Videoscreen mee op te bouwen. Standaard is aan de achterzijde een scharnierende klep voorzien, die toegang geeft tot de elektronica en
waardoor een service mogelijk is. In geval van service via de voorzijde zijn verschillende mogelijkheden, zoals een gasvering
systeem, of van een systeem waarbij de modules vanaf de voorzijde kunnen worden verwijderd.

Wat kost een LED Videoscreen ongeveer?

De aanschafprijs van een LED Videoscreen is afhankelijk van meerdere factoren: indoor/outdoor, Pixel Pitch, kwaliteit van de LED lampjes en de kwaliteit van de overige elementen, zoals de voedingen en de drivers. Wij kunnen u voorzien van indicatieprijzen per m².

Welke LED merken zijn er?

Wereldwijd zijn er veel LED fabrikanten. Voorbeelden van gerenommeerde fabrikanten zijn Nichia, Cree, Edison, Silan. Elke fabrikant maakt zelf ook weer LED lampjes van diverse kwaliteiten. Belangrijker dan de fabrikant, is het dan ook te letten op de specifieke kwaliteiten van het LED lampje. Specificaties om op te letten zijn bijvoorbeeld de maximale helderheid (aangeduid met Mcd of Nits per m²), de leeshoek en de levensduur van het LED lampje.

Welke helderheid van LED lampjes zijn er?

Voor een binnen toepassing doorgaans vanaf 1.200 Nits. Voor een buitentoepassing is een minimale helderheid van 5.000 Mcd per m² gewenst. Is er sprake van regelmatig invallend zonlicht, dan is een hogere Mcd aanbevolen. De leeshoek is goed bij minimaal 110 graden horizontaal en 90 graden verticaal.

Wat is de levensduur van een LED lampje?

Veel aanbieders geven 100.000 uur aan als levensduur van het lampje. Het ligt eraan hoe je het bekijkt of dit klopt. Ja, een
kwalitatief LED lampje zal gemiddeld 100.000 uur meegaan, maar er zullen er ook een aantal voortijdig stuk zijn. Een andere
invalshoek is na hoeveel jaar een LED lampje nog voor 50% van de oorspronkelijke helderheid opbrengt. Dit zal voor de
kwalitatieve lampjes ongeveer 75.000 uur zijn.

Wat is de economische levensduur van een LED Videoscreen?

De economische levensduur van een LED Videoscreen is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en van de kwaliteit van de gebruikte elementen. Hier is dus heel moeilijk iets over te zeggen, maar qua inschatting zal dit per aanbieder/kwaliteit variëren van 3 tot circa 8 jaar. De LED Videoscreens van ClubDisplay hebben een gemiddelde economische levensduur van 5-8 jaar, afhankelijk van de gekozen kwaliteit. De technische levensduur zal langer zijn, maar wij verwachten dat na deze periode de meeste eigenaren kiezen voor een hogere kwaliteit LED Videoscreen.

Wat is de mogelijke restwaarde?

Uit ervaring blijkt dat het scherm na 5 jaar nog een restwaarde heeft tussen de 25 en 30%. Uiteraard heeft elk scherm zijn
specifieke afmeting en resolutie, dus hiervoor moet wel een klant beschikbaar zijn.

Wat is het stroomverbruik?

Dit is erg afhankelijk van de uitzendtijd per dag, de aard van de boodschappen en winter- of zomerperiode. Volledige belasting ontstaat bij wit; wit wordt gevormd door rood, groen en blauw. Dit wil zeggen dat alle LED’s branden. Bij volledig wit verbruikt een LED Videoscreen met Pitch 10mm ongeveer 600 Watt per m². Bij normaal videobeeld is dit minder dan 50% hiervan en dit op volle lichtintensiteit. In de winter staat het bord gemiddeld 16 uur van de 24 uur gedimd. In de zomer is dit minder. In het verleden is gebleken dat wij het gemiddeld opgenomen vermogen te hoog hebben ingeschat. Gesteld kan worden dat het gemiddeld verbruik ca. 20-25% van het max vermogen is. 50x600x0.25 = 7500 Watt = 180 KW/uur per 24 uur.

Is er een vergunning nodig?

Voor een LED outdoor Videoscreen is vaak een vergunning nodig. Bij de gemeente dient een bouwvergunning te worden
aangevraagd en doorgaans beoordeeld een welstandscommissie de aanvraag eveneens. Indien het LED Videoscreen langs een snelweg is beoogd, speelt Rijkswaterstaat hierin ook een rol. ClubDisplay kan voor u het aanvragen van de vergunning uitvoeren.

Wat is content management?

Het content management houdt de aansturing van het LED Videoscreen in. ClubDisplay is ervaren in het opzetten van een
Digital Signage (narrowcasting) netwerk en het beheren van het content management hiervan.

Wat is content design?

Op het LED Videoscreen dient informatie (content) te worden getoond. Wij kunnen voor u de content, het (beeld)materiaal
ontwikkelen. Met name voor een LED Videoscreen is dit een specialistisch werk.

Wat zijn de kosten voor montage?

ClubDisplay kan de installatie en het bedrijfsklaar opleveren van onze producten volledig voor u verzorgen. Onafhankelijk van
de grootte of complexiteit van uw project, wij putten uit voldoende ervaring om elk soort installatie uit te voeren. De kosten van montage zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van het LED Videoscreen. Naar schatting zijn er voor een LED Videoscreen
van 6×4 meter twee dagen installatie nodig en afhankelijk van de locatie een kraan en een hoogwerker.

Software instructie en trainingen

Naast de montage van het display dragen wij zorg voor de installatie van de benodigde software en een instructie hiervan.
Indien gewenst, kunnen wij een training verzorgen voor de gebruiker(s) van de software.

Servicepolis

In geval van storingen kunt u terecht bij onze Helpdesk waar men in overleg met u bepaalt of een bezoek van één van onze
technische mensen ter plaatse gewenst is. Uiteraard kan er bij ons ook een servicecontract worden afgesloten voor bijvoorbeeld preventief onderhoud aan het LED Videoscreen, geheel aangepast aan uw wensen.

Share This